Witaj Na e-akwarium.prv.pl • Strona główna • Urządzanie • Podłoże • Woda • Pielęgnacja • Pokarm • Linki • Filtracja • Ogrzewanie • Oświetlenie • Akcesoria • Dekoracje • Rybki • Roślinki • Choroby • Fotki |
Woda
Zajmuje 2/3 powierzchni wody. Jest niezbędna do życia. Trzeba zaznaczyć że
dla ryb jest ona głównym środowiskiem - to w niej spędzają całe życie, więc
powinniśmy zapewnić im jak najlepsze warunki.
Właściwości wody:
AZOT Powstaje
on w wyniku procesów gnilnych, rozpadu martwych cząstek organicznych, kału
ryb itp. Jest on głównym problemem dotyczącym wody w akwarium. Azot jest związkiem
toksycznym, a jego stężenie podnosi się gdy w akwarium np. nie ma prawidłowo
działającej filtracji, jest za dużo ryb lub gdy podajemy im za dużo pokarmu,
nie wyciągniemy w porę rozkładających się ślimaków, ryb, części roślin...
TWARDOŚĆ OGÓLNA Twardość ogólna jest to zawartość wszystkich rozpuszczonych w wodzie anionów (głównie soli wapnia Ca i magnezu Mg). Jej stężenie mierzy się za pomocą testów na TWO - woda wodociągowa jest zazwyczaj średnio twarda lub twarda. Twardość ogólna wpływa na kondycję ryb, ich podatność na choroby, tarło, przemianę materii, budowę szkieletu i komórek.
TWARDOŚĆ WĘGLANOWA Tworzą ją rozpuszczone w wodzie jony węglanowe i wodorowęglanowe. Ma ona wraz z odczynem PH, decydujący wpływ na samopoczucie rybek oraz wszystkich organizmów wodnych. Działa jako bufor, zapobiegając silnemu i szybkiemu zakwaszaniu wody, które mogłoby spowodować szok śmiertelny dla rybek.
pH Jest to wskaźnik obecności w wodzie wszystkich wszystkich rozpuszczonych w wodzie kwasów i zasad. Odpowiada stężeniu jonów wodorowych zmierzonemu logarytmicznie: zmiana pH z 6 na 7 oznacza zatem 10 - krotną zmianę ich stężenia, a zmiana z 6 do 8 - stukrotną. Skutkiem tak znacznej zmiany może być pogorszenie stanu zdrowia rybek a nawet ich śmierć. Należy więc dokładnie przestrzegać odczynu wody odpowiadającemu naszym podopiecznym. Niekorzystna zmiana pH może spowodować uszkodzenie narządów wydalniczych, ścinanie się białka, związane z tym uszkodzenie skrzeli i błon śluzowych.
TLEN Ryby, rośliny i mikroorganizmy wodne potrzebują do życia tlenu, który rośliny produkują podczas fotosyntezy. Jego zawartość w wodzie zależy od jej temperatury. Nasycenie wody tlenem powinno zawsze wynosić co najmniej 80 % wartości podanych w tabelce; poniżej 50% zaczynają się kłopoty. Niedobór tlenu powoduje bledniecie ryb, brak apetytu, niepokój, chwytanie powierza, zataczanie się i zwiększenie podatności na choroby. W wyeliminowaniu skutków niedoboru tlenu, pomóc może:
Zużycie tlenu jest proporcjonalne do zanieczyszczenia wody związkami organicznymi. Bada się je, mierząc zawartość tlenu w próbce wody, którą następnie pozostawia się na 48 h w ciemności i temperaturze 25 C, po czym mierzy się ponownie stężenie tlenu i porównuje się z wartością wyjściową. Ubytek 20% tlenu jest już ostrzeżeniem - naley ustalić i wyeliminować jego przyczynę!
|